FR

Bamboe-vezels in toekomst mogelijk in Ford wagens

9/05/2017

Ford onderzoekt de mogelijkheden om met fossiele grondstoffen geproduceerde onderdelen in het interieur van wagens te vervangen door bamboe. Van de vezels van deze snelgroeiende plant zijn sterke, flexibele en lichte materialen te maken.

Dat bamboe een zeer veelzijdig bouwmateriaal is, is al eeuwen bekend. Het materiaal is goed te bewerken en de treksterkte van deze hernieuwbare grondstof is minstens zo goed als dat van veel metalen. Een ander groot voordeel van bamboe is dat het gewas razendsnel groeit, veel sneller dan bijvoorbeeld bomen die verbouwd worden voor hun hout. En het biobased materiaal is niet alleen bruikbaar om mooie gladde oppervlakken te maken, er kunnen bijvoorbeeld ook draden van gesponnen worden. Thomas Edison experimenteerde in de 19e eeuw ook al met bamboe, bij de ontwikkeling van de gloeilamp.

“Bamboe is geweldig”, zegt ook Janet Yin (zie afbeelding), hoofdingenieur bij Ford’s Nanjing Research & Engineering Centre in China. Veel onderzoek is nodig, legt zij uit, want bepaalde materialen in het interieur van auto's vervangen door bamboe kan pas gebeuren als is aangetoond dat de plantaardige grondstof alle eigenschappen bezit die nodig zijn. Zo moet het jarenlang meegaan, al die tijd sterk blijven en er mooi blijven uitzien, ook als het wordt blootgesteld aan hitte of vocht. Al dat soort tests worden uitgvoerd door Janet Yin en haar collega-materiaalspecialisten.

Ford en duurzaamheid

Terwijl het onderzoek naar bamboe doorloopt, kijkt Ford ook naar andere duurzame toepassingen. Het bedrijf werkt onder meer samen met tequila producent Jose Cuervo® om te onderzoeken of het restmateriaal van de agave plant, die gebruikt wordt om de alcoholische drank te maken, bruikbaar is voor automaterialen. Bovendien maakt Ford nu al voor enkele modellen voor de Amerikaanse markt gebruik van duurzame en gerecyclede materialen. Zo wordt Kenaf, een tropische plant, familie van katoen, gebruikt in de Amerikaanse Ford Escape, zit er van sojabonnen gemaakt schuim in zetels van meerdere Amerikaanse modellen, en worden zo'n 5 miljoen gerecyclede plastic flessen per jaar verwerkt in vloermatten en wieldoppen. Ook gerecycled katoen uit oude kleding en EcoLon, afkomstig van nylon vloerkleden die aan het eind van hun levensduur zijn, hebben een deel van de oorspronkelijk gebruikte grondstoffen vervangen. De EcoLon wordt bijvoorbeeld gebruikt om de cilinderkoppen af te dekken van in meerdere Amerikaanse modellen, zoals de Ford Escape, Fusion, Mustang and F-150.

Lees in het Sustainability Report 2015/2016 wat Ford nog meer doet om het gebruik van fossiele grondstoffen verder te reduceren.

Nieuws

Promoties

Bekijk de laatste promoties

Nieuws

Lees het laatste nieuws